Kuinka valmistaa kuivajääcocktail ja onko se turvallista?

12th tammikuu 2018

Oletko koskaan kuullut kuivajääcocktaileista? Jos et ole, tulet hämmästymään. Jos olet, saat pian nähdä, miten valmistuu hyytävin kuivajääcocktail ikinä.

Haluatko tulla mestariksi baaritiskin takana? Selvitä mitä kurssimme voi sinulle tarjota

Ennen kuin kerromme lisää sensaatiomaisesta kuivajääcocktailistamme, selitämme, mitä kuivajää on, miten sitä käytetään ja mitä kuivajäällä ei koskaan pitäisi tehdä!

Mitä on kuivajää?

dry ice cocktail

Kuivajää on yleisnimi kiinteälle hiilidioksidille (CO2). Nimitys tulee siitä, ettei se sula nesteeksi lämmitettäessä vaan muuttuu suoraan kaasuksi. Tieteellinen termi ilmiölle on sublimoituminen!

Mihin sitä käytetään?

Kuivajää alkaa härmistyä -78 asteen lämpötilassa, ja sitä käytetään jäähdyttimenä. Kuivajäätä käytetään tavallisesti muun muassa:

  • Luomaan erikoistehosteita kuten savua ja sumua
  • Puhdistamaan teollisuusvälineitä
  • Pikajäädyttämään elintarvikkeita tuoreuden takaamiseksi
  • Putkien jäädyttämiseen korjausten yhteydessä

Haluatko oppia baarimikon työn erikoistekniikoita? Tutustu 2-päiväiseen miksologiakurssiimme

Mitä kuivajäällä ei pitäisi koskaan tehdä?

Hyvin alhainen lämpötila voi tehdä kuivajäästä vaarallista, mutta oikein käsiteltynä sen käyttö on täysin turvallista. Seuraavia asioita ei koskaan pitäisi tehdä kuivajäällä:

  • Älä koskaan laita kuivajäätä suuhun tai nielaise sitä.
  • Älä koskaan päästä kuivajäätä koskettamaan ihoa, koska se voi aiheuttaa vakavia palovammoja
  • Älä koskaan käsittele tai säilytä kuivajäätä suljetuissa tiloissa
  • Älä koskaan tarjoile kuivajäätä sisältäviä juomia varoittamatta asiakasta

Miksi ja milloin kuivajäätä pitäisi käyttää cocktaileissa?

Muista aina kuivajääcocktaileja valmistaessasi varmistaa, että paikalla on koulutettu ammattilainen.

Kuivajääcocktailit sopivat hyvin juhliin. Lisäämällä booliin kuivajäätä saat juhliin upean katseenvangitsijan. Halloween on erinomainen tilaisuus sen käyttämiseen, sillä sen avulla saat drinkit näyttämään vaikkapa höyryäviltä padoilta!

Jos olet baarimikko ja olet jo käyttänyt kuivajäätä työssäsi, tiedät voivasi luoda sen avulla äärimmäisiä vau-efektejä saaden asiakkaat sanattomiksi.

Miten Kentucky Coffee valmistetaan?

Kuivajääcocktailimme on kehittänyt Jonathan Van Dorp, EBS Amsterdamin pääohjaaja. EBS Amsterdamin porukka tunnetaan miksologiataidoistaan, joista heidät myös palkittiin “School of the Year” -palkinnolla 2017 “EBS Convention” -tapahtumassa!

Palatkaamme aiheeseen eli Kentucky Coffeeseen; Jonathan kertoi, miksi hän käytti ranskalaista puristinta tätä cocktailia varten:

“Ensinnäkin käytimme ranskalaista puristinta, jotta kuivajää ei haihdu heti. Toinen ja tärkein syy oli se, että sitä käytettäessä kuivajää jättää höyrystyessään cocktaileihin ihanan sitruunan ja salvian aromin.”

Nyt tiedät kaiken kuivajäästä. Tässä on lista kuivajääcocktailimme Kentucky Coffeen valmistuksessa tarvittavista ainesosista ja vaiheista.

Ainekset

  • 40 ml Woodford Reserveä
  • 20 ml Amaro Montenegroa
  • 10 ml vaahterasiirappia
  • 30 ml cold brew -kahvia

Valmistusohje

  1. Kaiverra jääpala
  2. Lisää 40 ml Woodford Reserve -viskiä
  3. Lisää seuraavaksi 30 ml cold brew -kahvia
  4. Lisää sitten 10 ml vaahterasiirappia
  5. Lisää lopuksi 20 ml Amaro Montenegroa
  6. Lisää myös jäitä ja sekoita kaikki ainekset keskenään
  7. Leikkaa kaksi palaa sitruunankuorta
  8. Laita ne ja kaksi salvian lehteä ranskalaiseen puristimeen
  9. Siivilöi seos ranskalaisessa puristimessa
  10. Pudota laseihin pala kuivajäätä ja anna höyryn virrata laseihin
  11. Kaada neste jään päälle ja tarjoile salvian lehtien kera

Sitten voitkin vain rentoutua ja keskittyä ihastelemaan maagista kuivajääcocktailiasi!

dry ice cocktails

Ovatko vaarallisen coolit cocktailit mieleesi? Blue Blazer on varma hitti!

Vastuuvapauslauseke: Älä yritä tehdä kuivajääcocktaileja muulloin kuin koulutetun ammattilaisen seurassa.

barschool

barschool

Making sure you get a weekly load of bartending information and anything related to the European Bartender School, Sacha digs and writes tirelessly through the interwebs.